Wednesday, February 24, 2010

Soalan : Solat dengan memejamkan mata

Soalan :

Disini saya ingin bertanya apakah hukumnya solat dengan memejamkan mata. Saya selalu melakukannya kerana hanya dengan cara itu sajaj saya dapat khusuk dalam solat. Sila berikan pernerangan yang jelas pada saya.

Jawaban :

Bismillah was solaatu was salaamu a'la RAsulillah,

Sunnah Rasulullah SAW adalah melihat tempat sujud ketika solat. Ada beberapa hikmah disebalik sunnah ini. Antaranya adalah agar mata tidak liar kekanan dan kekiri, dan juga jika ada bahaya yang datang seperti lipan, ular dan sebagainya kita dapat mengambil tindakan. Begitu juga adalah sunnah menghalang orang yang lalu-lalang dihadapan seorang yang sedang solat.

Sunnah-sunnah ini tidak akan dapat kita laksanakan jika solat menutup mata. Sebanarnya sunnah dan ajaran Nabilah terbaik, cuma kita mesti mahu melatih diri mengamalkannya. Ada ulama memakruhkan menutup mata ketika solat, ada yang mengatakan bid'ah jika dia sengaja berterusan melakukan demikian dan menanggap ia adalah lebih baik dari sunnah Nabi SAW.

Apa yang kita rasa-rasa tidak boleh dijadikan dalil dalam sesuatu ibadah. Ini membuka pintu bahaya besar. Bagaimana jika ada yang mengatakan saya hendak solat tiarap sahaja atau solat tutp kepala dengan selimut kerana lebih khusuk? Nanti akan datang ada orang lain yang berkata dia tidak mahu solat berjemaah dimasjid kerana tidak khusyuk atau takut riya'.

Saya khawatir ini adalah bisik2an syaitan agar bersalahan dengan sunnah.

Allahu A'lam

No comments:

Post a Comment